Call today 613.489.2345
Contact Us
Our ProcessOur TeamPortfolioBlog
Project Spotlight: Downtown Triplex Renovation
Architectural Design | July 30, 2015

Our clients purchased this 1910 detached stacked triplex home in the perfect downtown location with the intention of converting it to a single-family dwelling. They were excited about updating the home’s interior to accommodate their family of five. Requirements included a functional front entry, an open concept kitchen that could be separated from the remaining living areas, a private powder room, and full bath on the second level. Natural light was paramount to these homeowners who dislike our dark Ottawa climate.

The core of this triplex renovation was reconfiguring the ground level. We decided to repurpose the ground floor to create a kitchen that would also incorporate a homework area, sitting room, and practical indoor/outdoor integration.

Main floor before renovation.

Main floor before renovation.

Main floor after renovation

Main floor after renovation

Kitchen area panorama.

Kitchen area panorama.

A desk was installed between the two pantries to allow homework and computer use to be monitored by the cook.

Desk area for homework.

Desk area for homework.

The sink, stove and fridge are all conveniently close but there is enough countertop in the new layout to make working in the kitchen practical for the family. The main walkway is outside the cook’s work zone, allowing comfortable passage. The island accommodates seating for casual meals.

We demolished an existing fireplace and chimney in the living room to make room for sliding doors that could be open or closed to the main entertaining areas.

Chimney and wall between existing dining room and kitchenette.

Fireplace and chimney and wall between existing living and dining rooms.

Dining room and sliding doors into new kitchen after chimney was removed.

Dining room and sliding doors into new kitchen after fireplace and chimney were removed.

A powder room was tucked into the corner by the stairs to allow privacy. Upstairs, where the larger kitchen had been, we created an office and converted a bedroom to a four-piece luxury bathroom. A second dining room became a bedroom. The laundry room was relocated from the basement to the second level and is now conveniently tucked under the stairs.

New four piece bathroom

New four piece bathroom.

We faced many challenges in a home of this age. Flooring was sagging, rotting and required shoring, leveling and replacement of structural elements. False beams were introduced into the 10’ kitchen ceilings to create symmetry amongst the beams we needed to add for structural support to the second and third floors. In the basement, we installed dri-core subfloor and insulated it to resolve dampness and coolness.

Though lot restrictions prohibited enlarging the footprint and glazing restrictions prevented adding windows to certain walls, our design is successful due to removing walls, reconfiguring space and adding doors were we could and widening openings elsewhere. The new open kitchen combines the function of a family room, study and kitchen in one space. Large windows at the back of the family room with transoms allow introduction of natural light. Wide sliding doors from the kitchen into the dining room invites light to flow into both spaces.

Kitchen and living room view.

Kitchen and living room view.

Many steps were taken to retain the historic charm of the home. A mixture of original hardware from the demolished cabinetry was salvaged and reused. Similarly, the desk top was fabricated from a salvaged old wooden door. The brick of the fireplace is reclaimed from a chimney we removed within the house. A re-claimed hand hewn mantel was installed and all existing millwork has been matched. In the bathroom we re-used an existing claw-foot tub.

living room

Living room.

We successfully completed this triplex renovation by creating a well functioning and comfortable space for this family. Carefully selected finishes bring modern convenience, while reclaimed and vintage materials maintain the home’s original charm.

We’d like to recognize our trade partners who worked on this whole house remodel:

Laurysen Kitchens and Catherine Leibe Home Decorating.